איך לשמור על קשר משמעותי עם הורים מבוגרים במרחק?
שמירה על קשר משמעותי עם הורים מבוגרים הגרים רחוק מילדיהם הינה אתגר חשוב לשני הצדדים ומשפיע ישירות על תחושת הרווחה של כל אחד מהם. אמנם, לא ניתן לצמצם את המרחק הפיזי, אולם יש לא מעט פעולות שניתם לעשותן כדי לשמור על שגרה של תקשורת, שיתוף בחוויות יומיומיות, עזרה לוגיסטית ויצירת חוויות משותפות גם מרחוק.
- חיה רמתי
- עודכן לאחרונה בתאריך: פברואר 18, 2025
כיצד להתמודד עם רגשי האשמה והנטישה שמתעוררים בילדים הגרים רחוק מההורים המבוגרים?
ילדים הגרים רחוק מהוריהם המבוגרים מרגישים רגשות אשמה ותחושה של נטישת הוריהם. רגשות אלו הינם טבעיים ומתעוררים בשל המחשבה שיכלו להעניק להוריהם תמיכה גדולה יותר אם היו חיים קרוב אליהם.
במקום להילחם ברגשות אלו או להדחיק אותם מומלץ "להשתמש" בהם ליצירת קשר משמעותי עם ההורים גם מרחוק ולהתמקד במה שכן אפשר לעשות בסיטואציה שכזו.
חשוב לזכור תמיד, שהקשר הרגשי הינו משמעותי יותר מהמרחק הפיזי, כלומר: התעניינות אמיתית במצבם, נתינת יחס חם ואוהב ויצירת זמן איכות ביחד למרות המרחק הפיזי – הם הדברים החשובים באמת.
מה בכל זאת ולמרות המרחק ניתן לעשות?
להגדיר את התחומים שבהם ניתן לעזור להורים גם ממרחק
אם ההורים זקוקים לעזרה בתשלומים או בעניינים בירוקרטיים, אפשר לעזור להם טלפונית או דרך האינטרנט.
אם הם זקוקים למידע לגבי טיפול רפואי מסוים, סיוע בתיאום תורים רפואיים, הזמנת תרופות או ארגון עזרה סיעודית במידת הצורך – זאת גם ניתן לבצע מרחוק.
לעיתים, גרים ליד ההורים בני משפחה אחרים המסייעים בטיפול בהם. מומלץ לילדים להיות איתם בקשר, לפתור יחד בעיות והתלבטויות ולהציע להם תמיכה רגשית ואוזן קשבת לכל בעיה המתעוררת עם ההורים.
כמו כן, אם ההורים זקוקים לעזרה בבית, לטיפול סיעודי או ליעוץ מבעל מקצוע כלשהו, הילדים יכולים לארגן מרחוק את שכירת המטפל ולסכם אתו שיתייעץ איתם בכל שאלה או התלבטות.
להיות תמיד "עם היד על הדופק"
לשמור על שגרה של תקשורת עם ההורים, עם בני המשפחה שגרים קרוב אליהם או עם המטפלים – בטלפון, בזום או בווטסאפ.
ניהול שיחה משפחתית שגרתית תורמת לעדכון שוטף, נותנת הזדמנות להתלבט בבעיות ולהחליט יחד החלטות קטנות וגדולות.
ליצור שגרה של ביקורים
גם אם גרים רחוק חשוב לבוא ולבקר פיזית את ההורים כל תקופה בהתאם ליכולת ולמרחק. את הביקורים האלה חשוב לתאם עם בני המשפחה המטפלים בהורים, עם הרופא ועם הצוות הטיפולי המכיר אותם.
חשוב להקפיד שהביקורים יהיו מלאי משמעות להורים: לא רק סביב עניינים טכניים וביוקרטיים, אלא למלא אותם בזמן איכות, בפעילויות משותפות אהובות (צפייה בסרטים, בהצגות, בישול ביחד, טיולים וכדו'). במהלך הביקורים להיות עבורם נוכחים רגשית עד כמה שניתן: להתעניין ולהקשיב, לשתף אותם בחיי הילדים ולתת להם הזדמנות לשתף במחשבותיהם ובהרגשותיהם.
בין הביקורים – להקפיד על תקשורת עם ההורים באופן קבוע
הורים הגרים רחוק מצפים לשיחת הטלפון היומית או השבועית עם ילדיהם הגרים רחוק. ניתן לבצע אותה דרך הטלפון, דרך המחשב או דרך הווטסאפ גם באמצעות וידאו המאפשר לראות זה את זה ואף את הנכדים.
רצוי שהשיחות תהינה חוויה חיובית עבור ההורים ושבהן הילדים יגלו
התעניינות בהורים, בהרגשתם הפיזית והנפשית, כיצד הם מעבירים את יומם וכן יאפשרו להורים להתייעץ איתם בבעיות שונות.
ככל שהשיחות תהינה בתדירות גבוהה יותר, כך תפחת תחושת הבדידות של ההורים.
דרך הווטסאפ ניתן לשלוח להורים תמונות וסרטונים של הילדים והנכדים באופן קבוע, לשתף אותם בפעילויותיהם וכמובן לשמור על רצף של הודעות קוליות או כתובות.
עידוד הנכדים לשמור קשר עם סבא וסבתא
לעודד את הנכדים לשוחח עם הסבים, לשלוח הודעות ולשתף אותם בעולמם ובחוויותיהם, לשלוח תמונות וסרטונים שלהם.
לשלוח חבילות עם מתנות והפתעות
לפנק את ההורים המבוגרים בחבילות שיגיעו אליהם מהארץ, שבהן ניתן לשים ספרים, תמונות, סוגי מאכלים שקשה למצוא בחו"ל, עבודות יצירה של הנכדים וכל מה שיכול לשמח אותם.
שמירה על קשר עם הורים בבית אבות או דיור מוגן
כאשר ההורים נמצאים בבית אבות, מוסד סיעודי או דיור מוגן, חשוב להתאים את דרכי התקשורת והקשר למסגרת החדשה. ניתן ליצור קשר עם הצוות המטפל ולתאם זמנים קבועים לשיחות וידאו או טלפון, בהתאם לסדר היום של ההורים במסגרת. חשוב להתעניין בפעילויות המתקיימות במקום ולעודד את ההורים להשתתף בהן, ואף לשוחח איתם על חוויותיהם מפעילויות אלו.
יצירת חוויות משותפות מרחוק
גם כשההורים נמצאים במסגרת מוסדית, ניתן ליצור חוויות משותפות מרחוק. למשל, אפשר לארגן צפייה משותפת בסרט או תכנית טלוויזיה ולשוחח עליהם אחר כך, לקרוא יחד ספר ולדון בו, או אפילו לשחק משחקי לוח מקוונים. ניתן גם לתאם עם הצוות המטפל משלוח של אלבום תמונות דיגיטלי או מסגרת תמונה אלקטרונית, שתתעדכן באופן קבוע עם תמונות חדשות של המשפחה, מה שיעזור להורים להרגיש מחוברים לחיי היומיום של ילדיהם ונכדיהם.
לסיכום ניתן לומר,
כאשר הילדים גרים במרחק מההורים הקשישים שלהם האתגר המרכזי עבורם הוא לשמור על קשר משמעותי ורגשי קרוב עם ההורים על אף המרחק הפיזי.
ניתן לשמר את תחושת הקרבה ולגרום להורים להרגיש שהם חלק מחייהם של הילדים והנכדים שלהם, גם אינם יכולים להיות לצידם מבחינה פיזית בעזרת הטכנולוגיה המפותחת של היום, הרבה אכפתיות ויצירתיות.