איך ממזערים מקרי נפילות קשישים בבית ובבית אבות
במהלך חיינו אנו נופלים לא אחת, נפילה בגיל צעיר לרוב אינה משמעותית והחלמה ממנה הינה מהירה ופשוטה אך בגיל הזהב נפילה היא נושא רגיש הרבה יותר וישנם הבדלים משמעותיים הנובעים מהגיל, האחד בגיל צעיר נופלים פחות והשני עצמות הגוף בגיל צעיר עמידות וחזקות יותר, לכן קיימת סכנה ממשית הנובעת אף מנפילה פשוטה בגיל מבוגר וחשוב לדעת כיצד להקטין את הסיכוי להתרחשותה.
- חיה רמתי
- עודכן לאחרונה בתאריך: נובמבר 9, 2023
הסיבות לנפילות קשישים
על פי משרד הבריאות 1 מתוך 3 אנשים בגיל השלישי נופל לפחות פעם בשנה כאשר אחוז גבוה מהנפילות מביא לשברים. קשישים רבים נוטים לאבד את שיווי משקלם וכתוצאה מכך ליפול, נפילה עלולה להתרחש בעת שהקשיש בבית או במקום ציבורי, קשיש אשר נפל ונמצא לבדו עשוי להתקשות לקום בכוחות עצמו ולמצוא עצמו חסר אונים ולחוש תחושת אי נעימות בנוסף לנזקים העלולים להיגרם לו ואשר ההחלמה מהם עלולה להיות ממושכת.
נפילות כתוצאה מגורמים סביבתיים: סביבה אשר אינה בטוחה דוגמת מדרגה שבורה, בליטה בשטח, שטיח שניתן להיתקל בו, רצפה שאינה ישרה , מרצפות בולטות ועוד.
נפילות הנובעות מקושי פיזיולוגי וקוגניטיבי של הקשיש:
בעיות ראייה – פגיעה בראייה לטווח קצר ללא הרכבת משקפיים מתאימים עלולה לגרום לאי הבחנה במכשולים העומדים בדרך, פגיעה בראייה לטווח ארוך מקשה על תכנון מהלכים קדימה, פגיעה בטווח הראייה הרוחבי עלולה להוביל לחוסר יכולת הקשיש להבחין במכשולים הניצבים מצדדיו.
בעיות בהליכה – קשישים רבים סובלים מחולשה של שרירי הרגליים, קושי בהרמת הרגל ובתנועה גורם לגרירת הרגל דבר המעלה את הסיכוי לנפילה, כמו כן תנוחת היציבה לעיתים נוטה קדימה ומהווה גורם סיכון לנפילות.
בעיות בשמיעה – מקשה על שמיעה מבעוד מועד של רכבים או אנשים מתקרבים.
נטילת תרופות: אנשים בגיל מבוגר נוטים לקחת תרופות אשר חלקן עלולות לגרום לתופעות לוואי דוגמת סחרחורות, פגיעה בשיווי המשקל וחולשה הגורמות לעלייה בסיכון לנפילה, גם מצבים של אי לקיחת תרופות מתאימות מגדילים את הסיכוי בנפילה.
מפגעים וסיכונים בבית: סביבת מגורים אשר אינה מותאמת לקשיש עלולה להוביל למצבים של פגיעה ונפילה כתוצאה מחשיפה לגורמים אשר מעלים את הסבירות לכך דוגמת רהיטים, מדרגות, חוטי חשמל חשופים, שטיחים וכו'.
נפילות בקרב קשישים הן תופעה חמורה באופן משמעותי מנפילה בגיל צעיר, כאשר אנשים מבוגרים נופלים בביתם, גם אם מדובר מנפילה שאינה מגובה רב הרי שהם עלולים לסבול משברים כאשר הנפוץ שבהם הוא שבר בעצם הירך ולהיאלץ להיות מרותקים למיטה או לכיסא גלגלים למשך זמן רב, הנטייה והסיכוי לנזקים חמורים מנפילה רגילה בגיל מבוגר עולים באופן משמעותי בשל חולשת השרירים והעצמות וכן תקופת ויכולת ההחלמה של גוף של אדם קשיש ארוכה וקשה מזו שבגיל צעיר כך שקיימת סכנה ממשית לאנשים מבוגרים גם מנפילה פשוטה.
לנפילה השלכות רגשיות דוגמת פגיעה בביטחון ובדימוי העצמי, חשש מהישנות של הנפילה וכן השלכות גופניות הנובעות מעצמות פריכות יותר ובשל כך לנזקים חמורים, צלקות ושברים המביאים לסבל, עוגמת נפש, חוסר תפקוד עצמאי ותלות.
ישנם מקומות המועדים ומהווים גורמי סיכון גבוהים לנפילות בקרב קשישים
*חשוב לציין: כל בית אבות עליו ממליצה חיה רמתי, עושה שימוש במגוון שיטות יעילות למניעת נפילות קשישים.
חדר האמבטיה והשירותים – מקומות המועדים לגרום להחלקה, רטיבות, אריחים חלקים וחוסר באמצעי אחיזה מגבירים את הסיכון לנפילה, נפילה במקלחת היא תופעה נפוצה ומסוכנת בקרב קשישים העלולה לגרום לשברים באגן ומצבים בהם אין מי שיסייע לקשיש.
חדרי מגורים – חפצים ורהיטים מהווים גורמים להיתקלויות ומעידות כמו גם חוטי חשמל וטלפון חשופים, שולי השטיח גם הם מהווים מכשול.
מטבח – לעיתים נוצר קושי בגישה לאביזר מסוים ויש צורך להיעזר בכיסא או דרגש המסכנים את הקשיש.
מדרגות בתוך הבית ומחוצה לו – מהוות גורם סיכון, מדרגות שבורות או מדרגות שאינן פנויות מחפצים מסכנות את הקשיש ומקשות על תנועתו, מדרגות ללא מעקה או עם כזה שאינו יציב ומדרגות שאינן מוארות הן מקום מועד לנפילות.
טיפים להתאמת הבית לשם מניעת נפילות של קשישים
- פנו רהיטים לצדי החדר, אפשרו גישה ומרחב פתוחים ונוחים, פנו חוטי חשמל וטלפון מהמעברים, פנו שטיחים ודאגו לתאורה נכונה.
- מומלץ להתרחץ במקלחון המקטין את הסיכוי להחלקה, המעבר לתוך ומחוץ לאמבטיה מסוכן, השתמשו בסבון נוזלי שאינו מחליק מהיד, הצמידו שטיחון בטיחותי לרצפה.
- סדרו את האביזרים במטבח בהישג יד, סדרו את הכלים במקום נגיש ונוח, שטיח מתחת לכיור ימנע רטיבות וסכנת החלקה.
- הקפידו על הימצאות מעקה בטיחותי בגרמי המדרגות, הן בבית והן מחוצה לו וכן על תאורה מתאימה ונכונה בחדר המדרגות, פנו עציצים וחפצי נוי מהמדרגות והמעברים מטעמי בטיחות.
- השתמשו באביזרים מסייעים דוגמת ידיות אחיזה, כיסא רחצה, מעקה למיטה וכו'.
- הקפידו להאיר את המסדרון לשירותים בלילה.
6 טיפים למניעת נפילות
1. אורח חיים בריא מסייע במניעת נפילות, מומלץ לעסוק בפעילות גופנית באופן סדיר ובטיחותי המחזקת את השרירים, היציבות וההרגשה הכללית.
2. אכילה ושתייה נכונות חשובות במיוחד בגיל מבוגר, רצוי לאכול טוב ולא לדלג על ארוחות, רצוי לאכול מזון מגוון הכולל דגנים, קטניות, ירקות ופירות, דגים, ביצים ועוף ובשר, שתו 8-10 כוסות מים ביום, הימנעו משתיית משקאות אלכוהוליים.
3. יש להקפיד על נטילת תרופות בזמן ולוודא איזון תרופתי וטיפול הולם.
4. יש לערוך בדיקות ראייה ושמיעה תקופתיות ולהיעזר במשקפיים ובמכשירי שמיעה במידת הצורך.
5. אין למהר בעת עליה וירידה במדרגות.
6. הסתייעות באביזרי הליכה ובאמצעי עזר נוספים בעצת רופא.
ייעוץ והכוונה למציאת בתי אבות, דיור מוגן ומוסד סיעודי
חייגו ו 072-395-1175
או השאירו פרטים:
11 עזרים למניעת נפילות
- שימשו במקלחון ולא באמבטיה מקטין את הסיכוי להחלקה.
- שטיח גומי נדבק במקלחון למניעת החלקה
- ריצוף מונע החלקה
- ידיות אחיזה יציבות במקלחון, באמבטיה ובשירותים
- כיסא פלסטיק יציב במקלחון
- הגבהה יציבה לאסלה
- מנורה ליד המיטה בהישג יד
- מעקה יציב ובטוח במדרגות
- מקל הליכה או הליכון
- נעליים נוחות המשפרות את היציבה והימנעות מנעלי עקב ומנעליים פתוחות.
11. עזרים דיגיטליים המבוססים על חיישנים המותקנים בשטיחים, בגדים ומקומות שונים בחדר המפקחים על דפוס ההליכה של הקשיש ומייצרים התראה מוקדמת עבור הקשיש, טכנולוגיה זו מכונה "התערבות ממוקדת" המתראה בעת זיהוי סימנים ראשוניים של איבוד אוריינטציה או סחרחורת ומצליחה לצמצם באופן ניכר מקרי נפילות.
ניתן לנקוט בפעולות יזומות על מנת לצמצם את הסיכון לנפילות בקרב קשישים, מספר שינויים באורח החיים של הקשיש ובני משפחתו, ארגון סביבתו הקרובה, הסתייעות בעזרים והתקנת אמצעי התראה על מצוקה יאפשרו לו חיים ארוכים, בריאים ושלמים יותר.