התאמת הבית לצרכים המשתנים של ההורים המבוגרים
קיימים יתרונות רבים להישארותו של הקשיש בביתו, אולם יש צורך להתאים את הבית למגורים בגיל המבוגר.
הבית, שאמור להיות מקום של נוח ובטוח לקשיש, עלול בגיל זה גם להוות מקור לנפילות ולתאונות, אם לא מתאימים אותו לצרכים ולמגבלות של הקשיש.
- חיה רמתי
- עודכן לאחרונה בתאריך: אפריל 7, 2025
מהם היתרונות של המשך מגורים בבית לקשיש?
להמשך מגורים בבית לקשישים ישנם כמה יתרונות חשובים:
קודם כל, זוהי סביבתו הטבעית של הקשיש, שבה גר שנים רבות. זהו המקום הבטוח עבורו, מקום שהוא חש שייך אליו. הוא מכיר את האנשים הגרים בשכונה ומרגיש מחובר לקהילה.
כשהוא נשאר בביתו הוא אינו צריך להסתגל למגורים במקום זר ושונה מביתו ולאנשים שאינו מכיר שגרים גם הם שם.
בנוסף לכך, הרבה קשישים מעוניינים להישאר בבית ולא לעבור לבית אבות או להכנס לדיור מוגן, משום שחשובה להם היכולת להחליט מה הם רוצים לעשות ולשמור על עצמאותם הבלעדית, מבלי שמישהו יכתיב להם הוראות כלשהן. תחושת העצמאות קשורה לתחושת השליטה של הקשיש על חייו ושמירה על כבודו בעיני עצמו.
גם מבחינה כלכלית הקשיש הנשאר בבית אינו צריך להשקיע כספים רבים כדי להיכנס למוסד כלשהו, אלא רק להוסיף לעצמו עזרה של מטפלת, שעלותה זולה יותר מאשר עלות מוסד באופן חודשי.במקום להילחם ברגשות אלו או להדחיק אותם מומלץ "להשתמש" בהם ליצירת קשר משמעותי עם ההורים גם מרחוק ולהתמקד במה שכן אפשר לעשות בסיטואציה שכזו.
חשוב לזכור תמיד, שהקשר הרגשי הינו משמעותי יותר מהמרחק הפיזי, כלומר: התעניינות אמיתית במצבם, נתינת יחס חם ואוהב ויצירת זמן איכות ביחד למרות המרחק הפיזי – הם הדברים החשובים באמת.
מדוע חשוב להתאים את הבית לצרכי אנשים מבוגרים?
עם הגיל, הקשיש מתחיל לסבול מירידה בתפקודו, ממחלות שונות המשפיעות על התנהלותו ביומיום, מיכולת ניידות מופחתת, מהיחלשות הראייה והשמיעה ומירידה קוגניטיבית.
בשל כך, התנהלותו בתוך ביתו עלולה להיות מסוכנת בהיבטים שונים, כמו: סכנה של נפילות, קשיים בנגישות וכדו'.
נפילות, למשל, הינן התאונות הנפוצות ביותר בבית אצל קשישים ועלולות לגרור אחריהן פציעות, חבלות ראש ושברים. הנפילות אף נחשבות לגורם המוביל במקרי מוות הקשורים לפציעה בקרב אנשים מבוגרים.
כך, שיש צורך לבצע התאמות בבית הקשיש, שיסייעו לו לשפר את הבטיחות ואת הנגישות בביתו ולהפחית את הסיכון לפציעות ולחבלות.
התאמות מומלצות לבית אצל קשישים
התקנת מוטות אחיזה ומעקי בטיחות
ניתן להתקין מוטות אחיזה ומעקי בטיחות במקומות כמו: חדר האמבטיה, במקלחת ובמטבח שבהם הרצפות ומשטחי הרחצה עלולים להיות חלקים.
את מוטות אחיזה והמעקים חשוב למקם בגובה המתאים והנוח לאחיזה לקשישי ובמיקומים הנחוצים כדי שיתנו תמיכה מרבית. מומלץ גם להתקין מאחזים ליד מקומות ישיבה, כדי שהקשיש יוכל להיעזר בהם לישיבה ולקימה.
החלפת ריצוף
כדי למזער את הסיכון להחלקה או לנפילה מומלץ לשקול את החלפת הריצוף בבית. לדוגמה: עדיף להסיר את השטיחים ובמקומם לרצף בפרקט או במשטח ויניל, שהינם יציבים ובטוחים יותר.
התאמת התאורה
מומלץ שתהיה בבית הקשיש תאורה חזקה במספר גדול של נקודות ברחבי הבית. מומלצות נורות בהירות, נורות עם חיישני תנועה וכן התקנת נורות לילה. כל אלו משפרים את הראות ומפחיתים את הסיכון לנפילות. בעזרת התאורה הקשיש יכול לזהות בעוד מועד מכשולים בדרכו ומקומות שהוא עלול למעוד בהם.
חשוב לציין, כי תאורה טובה ומספקת משפיעה גם על מצב הרוח ומפחיתה תחושות של בדידות ודיכאון.
התאמות בחדר האמבטיה
להתאים את גובה הכיור והברזים לשימוש נוח של הקשיש. בנוסף מומלץ להתקין באמבטיה מוטות אחיזה ושטיחים מונעי החלקה. ניתן גם להחליף את ידיות הברזים לידיות נוחות לאחיזה וקלות לפתיחה ולסגירה.
לקשישים המרותקים לכיסא גלגלים יש להתקין מקלחון במקום אמבטיה ובשעת הרחצה להושיב את הקשיש על כיסא כדי להפחית את הסיכון לנפילה.
התאמת חדר השירותים
מומלץ להתקין בשירותים מושב אסלה מוגבה שיקל על הקשיש לשבת ולקום וכן מאחזי יד שיוכל להיעזר בהם.
מומלץ שבשירותים יהיה מותקן מנגנון הדחה גדול וקל להפעלה.
התאמת המטבח
להקפיד שמשטחי העמידה ליד הכיור והארונות לא יהיו חלקים (עדיף משטחים בעלי חספוס) או לרצף את המטבח באריחי ריצפה עם טקסטורה או חיפוי מונע החלקה.
שברחבי המטבח יהיו רק פינות מעוגלות בארונות ובמשטחי העבודה, תאורה טובה מתחת לארונות ומעל משטחי עבודה, מגירות עם מסילות טלסקופיות שהינן נוחות יותר לפתיחה, שגובה הארונות העליונים יהיה מותאם לגובה הקשיש, שידיות הפתיחה של הארונות יהיו נוחות לשימוש ושתהיה לקשיש תנועה חופשית במטבח.
מומלץ שמכשירי החשמל ימוקמו בגובה העיניים של הקשיש ושלכיריים יהיה מנגנון שמכבה אותם הכיריים לאחר פרק זמן (במידה והקשיש שכח לסגור את הגז).
ביצוע שינויי נגישות
הוספת רמפות לכיסא גלגלים בבית למי שמתקשה בשימוש במדרגות ולמי שמוגבל בניידותו. בעזרת הרמפות הקשיש המוגבל בניידות יכול לקבל גישה טובה ובטוחה לחלקים שונים של הבית וכן ליד הכניסה לבית. התנועה בבית ובקרבתו הופכת להיות בטוחה וקלה הרבה יותר.
בסלון – ארגון מחודש של רהיטים
כדי להמעיט את הסיכון לנפילות מומלץ לחשוב על שינוי עיצוב הרהיטים בבית הקשיש ובעיקר בסלון, כך שלא יפריעו לו בדרכו ולא יחסמו לו את הנגישות. יש לרווח בין הרהיטים לפחות 90 ס"מ וכן להחליף רהיטים נמוכים או רכים שהקשיש מתקשה לשבת ולקום מהם.
מומלץ גם להסיר שטיחים שיכולים להיות מסוכנים לקשיש ולהקשות על תנועתו בבית עם כיסא גלגלים או עם הליכון.
התאמת חדר השינה
התאמות בחדר השינה של הקשיש מיועדות להעניק גישה נוחה, בטוחה ונגישה בחדר: מומלץ שהמיטה תהיה בגובה של 50-60 ס"מ מהרצפה ועליה מזרן אורטופדי. גובה זה הינו נוח לישיבה ולקימה. מומלץ להתקין מאחזי יד בצידי המיטה ושטיחים מונעי החלקה או לרצף את הרצפה בריצוף מחוספס. חשוב גם להתקין בחדר השינה מנורת לילה וכן להציע לקשיש להתקין כפתור מצוקה ליד מיטתו.
התקנת מעלון מדרגות
התקנת מעלון מדרגות מעניקה לקשיש את היכולת לנוע בין מפלסי ביתו בצורה עצמאית ובטוחה ולהפחית את הסיכון לנפילות ולתאונות.
הרחבת מעברים בבית
הרחבת פתחי החדרים וכן הרחבת המעברים, כדי שיוכלו להתאים לעזרי ניידות, כגון: כסאות גלגלים והליכונים.
שימוש בטכנולוגיית בית חכם
כדי להקל על הקשיש מומלץ להשתמש בטכנולוגיית בית חכם, שדרכה אפשר להפעיל את המכשירים החשמליים והאלקטרוניים בצורה אוטומטית. לדוגמה: שליטה בתאורה, התאמת טמפרטורת הקירור/חימום וכדו'.
התקנת מערכות ניטור ביתיות
מערכות ניטור ביתיות, כגון: מצלמות וידאו, גלאי תנועה, חיישני זיהוי נפילה וכדו' שיכולים לזהות פעילות בבית ולהתריע מטפלים/למשפחה על בעיות אפשריות אצל הקשיש.
לסיכום,
התאמת הבית לקשיש צריכה להתמקד באלמנטים כמו: בטיחות, נוחות ונגישות שישרתו את הקשיש, יפחיתו את הסיכון לנפילות ויקלו על ההתנהלות היומית שלו בבית. ההתאמות האלו מעלות את איכות החיים של הקשיש ומאפשרות לו להמשיך לגור בביתו.